Hyvinvointi on hyvän arjen perustaTämän juttusarjan ensimmäisessä osassa kerroin hyvän arjen koostuvan sujuvuudesta ja iloisuudesta. Tässä postauksissa nostan näkökulmia, joilla arkeaan voi tuunata paremmaksi - sujuvammaksi ja iloisemmaksi. Kaikille sopivaa valmisratkaisua ei ole. Poimi vinkeistäni ne, jotka ovat olennaisia juuri sinun hyvälle arjellesi. Voit soveltaa näitä vinkkejä monenlaisiin elämäntilanteisiin, vaikka olen koonnut tämän jutun erityisesti ruuhkavuosia elävän vanhemman näkökulmasta. asiat, joista nautit, lisäävät hyvinvointiasiHyvinvointisi on moottori, joka antaa energiaa arkeesi. Se antaa hyvän fiiliksen, joka tukee arjen harmeista ja haasteista selviämistä. Se tekee sinusta aikaansaavan ja tehokkaan. Jos voit huonosti, kaikki takkuaa. Arjen sujuvuus ja ilo puuttuvat. Varmistamalla oman hyvinvointisi, jaksat huolehtia myös muista. Hyvinvointiin vaikuttavien perusasioiden (lepo, liikunta, ravinto) lisäksi olennaista on huolehtia niistä asioista, jotka saavat juuri sinut voimaan hyvin. Se tarkoittaa sellaisten asioiden sisällyttämistä arkeesi, joista nautit. Ne voivat olla omia harrastuksia, omien ystävien näkemistä tai muuta tekemistä. Olennaista on, että tekeminen on sellaista, että koet sen vaikuttavan hyvinvointiisi. Tunnista, mikä saa sinut voimaan hyvinEnsimmäinen askel omasta hyvinvoinnista huolehtimisessa on sen selkeyttäminen, mitkä tekijät vaikuttavat juuri sinun hyvinvointiisi. Täsmennä itsellesi:
Sitten mieti, kaipaatko muutosta johonkin hyvinvointiisi vaikuttaviin tekijöihin:
Varmista, että sinulla on tärkeimpiin hyvinvointisi takaaviin asioihin edes jonkin verran aikaa viikkotasolla. Rutiinit, suunnittelu ja ennakointi auttavat tässä. Lisää hyvinvointiasi pienin askelinSinä olet paras asiantuntija arvioimaan, voitko riittävän hyvin. Jos koet, että haluat muuttaa jotain hyvinvointiisi vaikuttavista tekijöistä, avainkysymys on: Mikä hyvinvointiisi liittyvistä tekijöistä on se, jonka muuttamisella tai johon panostamisella on suurin positiivinen vaikutus koko elämääsi? Kun tiedät, mikä on olennaisin muutettava asia, osaat kohdentaa rajallisen aikasi ja energiasi oikein. Jos haluat muuttaa jotain, etene pienin askelin etene muutoksessa pienin askelin ja kohdista muutos oikein. vie tietosi käytäntöönHyvinvoinnista huolehtimisessa useimmiten ongelmana ei ole se, ettemmekö tietäisi miten ”pitäisi” liikkua ja syödä, paljonko kannattaisi nukkua ja mitä keinoja voi hyödyntää psyykkiseen hyvinvointiin ja palautumiseen. Hankaluuksia nousee kaiken tämän saatavilla olevan tiedon laittamisesta käytäntöön, osaksi omaa arkea. Itselleen sopivien ratkaisujen löytäminen voi vaatia hieman kekseliäisyyttä, mutta yleensä itselle sopivan tavan löytäminen on vaivan arvoista. Annan yhden esimerkin, joka liittyy tyypilliseen ruuhkavuosivanhemman pohdintaan: mistä aikaa liikunnalle. Esimerkki: mistä aikaa liikunnalle?Haluan liikkua, mutta en ehdi. Mistä ihmeestä löydän arkeeni aikaa liikunnalle? Kun olet täsmentänyt, mihin haluat panostaa hyvinvoinnissasi (esimerkissämme liikunta), mieti vaihtoehtojasi. Hyötyliikuntaa, itsenäistä liikuntaa vai ohjattua toimintaa? Millaisia vaihtoehtoja sinulla käytännössä on? Veikkaisin, että innokkaimpia hyötyliikkujia ovat pienten lasten vanhemmat. Työmatkapyöräily/-kävely/-lenkkeily vaatii hieman totuttelua ja rutiinien rakentamista, mutta monelle se on yksi aikatehokkaimmista tavoista liikkua. Kotona olevana vanhempana vastaavaa hyötyliikuntaa saa hoitamalla siirtymät pyörällä tai vaunulenkkeillen. Voit ideoida erilaisia vaihtoehtoja hyötyliikuntaan:
Jos taas haluat liikkua muuten kuin hyötyliikunnalla, tarkastele avoimin mielin kaikkia, jopa hulluja ja epätavallisia, vaihtoehtojasi.
Valitse kokeiltavaksi vaihtoehto, joka voisi toimia sinulla. Jos se ei toimikaan, kokeile toista vaihtoehtoa. Kun tahtotila on vahva, löytyy kyllä keino. Hyvinvointi ei tarkoita täydellisyyttä Hyvinvointi ei ole suoritus, jossa tulisi pyrkiä täydellisyyteen. Kyse on siitä, että olet riittävässä iskussa vastaamaan arkeesi. Kyse on siitä, että hyvinvointisi on tasolla, joka mahdollistaa hyvän arjen.
Älä sisäistä kaikkia neuvoja ja ohjeita, joiden sanotaan takaavan hyvinvointisi. Aidosti olennaista on tunnistaa, mikä on oikeasti sinun hyvinvoinnillesi tärkeää ja etsiä juuri sinulle sopivat keinot niiden tekijöiden tukemiseen. Panosta vain siihen, mikä juuri sinun hyvinvoinnillesi aidosti tärkeää. --- Lue myös Hyvä arki -juttusarjan aiemmin ilmestynyt osa: Hyvä arki osa 1/2: Onnellisuus piilee arjessa Kirjoittaja on psykologi ja coach, jonka missio on saada ihmiset nauttimaan arjestaan.
0 Comments
Your comment will be posted after it is approved.
Leave a Reply. |
Details
kirjoittajaOlen laillistettu psykologi (PsM 2006) ja hyvinvointivalmentaja. Categories
All
Archives
March 2024
|